De Bovenkamer heeft voor 2017 opnieuw een contract kunnen sluiten met vijf gemeentes. Daarbij heeft de gemeente dit jaar besloten dat de Bovenkamer voor het grootste deel van de zorg geen budgetplafond* meer hoeft te hanteren. Hier ben ik uiteraard, evenals mijn collega’s die basis ggz-zorg uitvoeren, zeer blij mee! Dit jaar was het af en toe wel een beetje improviseren. Daarbij moesten er tegen het eind van het jaar ouders wachten, naar een andere praktijk op zoek of de keus maken een deel van de behandeling zelf te betalen. Geen wenselijke situatie. Door het budget plafond van 2016, staan er al wat ouders en kinderen te wachten voor de start in januari. Voor nieuwe aanmeldingen is het helaas daarom ook weer even wachten…
Voor 2017 staan er nieuwe plannen om verder uitgewerkt te worden. De vakgroep ggz, waar ik deel van uit maak (een groep samenwerkende vrijgevestigde psychologen en orthopedagogen ) heeft de handen ineengeslagen en wil gezamenlijk trainingen en cursussen gaan aanbieden voor kinderen en ouders. Binnen het KTC de Leeuwensprong hebben we afgelopen jaar een multidisciplinair eetteam en een team voor kinderen met zindelijkheidsproblemen opgericht. Ik zal in beide teams diagnostiek en behandeling uitvoeren in samenwerking met mijn collega’s. Mijn kernactiviteiten blijven individuele behandeling en diagnostiek. Kortom 2017; ik heb er zin in!
*budgetplafond = een door de gemeente toegekend maximaal budget om behandelingen in de basis-ggz uit te kunnen voeren. Het budgetplafond was nodig om de sterk gekrompen totale budgetten te kunnen verdelen. In 2016 bleek dit voor veel kleine zelfstandige praktijken maar ook voor de grote ggz instellingen niet toereikend om een heel jaar behandelingen te kunnen geven. Daardoor was bij sommige praktijken al in mei het budgetplafond bereikt.





