Deze week stond in het teken van studie. Er bleef gelukkig ook nog een klein beetje tijd over voor de kinderen en ouders in de praktijk.
Op maandag was ik in Groningen om een bijscholing te volgen over EMDR bij preverbaal trauma. Een bijzonder leerzame dag over vroegkinderlijk trauma en de mogelijkheden om jonge kinderen met EMDR te behandelen. Hoe naar het ook is om heel jong vervelende dingen mee te moeten maken, het is hoopvol te weten dat er behandelingen zijn die werken en snel werken. Bij ingrijpende levensgebeurtenissen, bijvoorbeeld kinderen die een ongeluk mee maken, veel spanning, geweld in het gezin hebben ervaren, een ziekenhuisopname achter de rug hebben, kan het zijn dat er geen herstel komt van de gebeurtenis. Het kind blijft in het dagelijks leven uit zijn doen, blijft bezig met de nare gebeurtenis, slaapt slecht, eet slecht, heeft emotionele uitbarstingen, verdriet. Verschillende signalen kunnen er op wijzen dat er sprake kan zijn van onverwerkt trauma.
Op woensdag heeft ons team van de Leeuwensprong zich bijgeschoold op het gebied van sensorische informatieverwerking (SI). Dat is een onderwerp waar we allemaal ieder vanuit ons eigen vakgebied mee te maken hebben. Als wij kinderen zien voor behandeling en ouders spreken over de ontwikkeling van hun kind dan kijken we altijd ook door de ‘bril’ van de SI. Hoe neemt dit kind de wereld waar? Hoe werken zijn zintuigen? Komen alle signalen wel binnen? Of komen er soms te veel aan zintuiglijke prikkels binnen? En hoe verwerkt het kind de prikkels die binnenkomen, beleeft het er plezier aan? Of geeft het ergernis en boze buien? Komt een kind in actie of niet? Gaat je kind blij op en neer springen als de trein voorbij raast, of houdt het de handen voor de oren en de blik strak naar beneden? Je zintuigen zorgen ervoor dat je kunt ervaren, leren en beleven! En hoe verwerken jouw zintuigen, als ouder alle prikkels? Hoe is dat samenspel tussen jou en je kind als het gaat om zintuiglijke prikkelverwerking?
Genoeg om een hele dag te vullen! Mirjam Huffen van ‘ Anders Kijken naar Kinderen’ heeft ons flink aan het werk gezet! Onze kennis is weer opgefrist en aangescherpt.





